Šių metų sausio–balandžio mėn. ES valstybėse buvo supirkta** 48,65 mln. t žalio pieno – 0,8 proc. daugiau nei prieš metus. Lietuvoje nagrinėjamu laikotarpiu žalio pieno supirkimas sumažėjo 4,3 proc. (iki 400,3 tūkst. t). EK prognozuoja, kad mažos žalio pieno supirkimo kainos ir didelės išlaidos pašarams, gali paskatinti dalį augintojų mažinti karvių bandas, o tai turės įtakos mažesniam superkamo žalio pieno kiekiui, kuris 2023 m. gali sumažėti apie 0,2 proc.

Analizuojamą laikotarpį, palyginti su 2022 m. sausio–balandžio mėn., ES valstybėse sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių*** (toliau – sviesto) gamyba padidėjo 2,6 proc. (iki 722,0 tūkst. t). Vokietijoje ir Prancūzijoje (didžiausiose tarp ES valstybių sviesto gamybos šalyse) sviesto gamyba padidėjo, atitinkamai 5,9 proc. (iki 175,7 tūkst. t) ir 0,7 proc. (iki 148,1 tūkst. t). Lietuvoje nagrinėjamu laikotarpiu buvo pagaminta 4,1 tūkst. t sviesto – 6,9 proc. mažiau nei praėjusių metų sausio–balandžio mėn.

Per pirmus keturis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ES valstybėse nugriebto pieno miltelių (toliau – LPM) gamyba padidėjo 2,0 proc. (iki 460,7 tūkst. t). Vokietijoje ir Prancūzijoje, didžiausiose tarp ES valstybių LPM gamybos šalyse, LPM gamyba kito skirtingai: Vokietijoje – padidėjo 14,0 proc. (iki 132,0 tūkst. t), o Prancūzijoje – sumažėjo 3,8 proc. (iki 131,3 tūkst. t). EK prognozuoja, kad 2023 m. sviesto ir LPM gamyba gali šiek tiek sumažėti dėl nemažų atsargų sandėliuose, likusių nuo praėjusių metų.

Analizuojamu laikotarpiu ES valstybėse sutirštinto pieno ir grietinėlės, skirtos tiesioginiam vartojimui, (toliau – grietinėlės) pagaminta daugiau  nei 2022 m. sausio–balandžio mėn., atitinkamai 3,6 proc. (iš viso 337,0 tūkst. t) ir 1,6 proc. (iš viso 860,9 tūkst. t). Vokietijoje, didžiausioje sutirštinto pieno gamybos šalyje, šių metų sausio–balandžio mėn., minėto produkto gamyba išliko stabili ir siekė 99,2 tūkst. t, o Prancūzijoje, didžiausioje tarp ES valstybių grietinėlės gamybos šalyje, grietinėlės gamyba padidėjo 3,0 proc. (iki 197,9 tūkst. t).

Nors 2022 m. ES valstybėse sūrių gamyba sumažėjo apie 0,5 proc., per pirmus keturis šių metų mėnesius sūrių gamyba jau siekė 3,1 mln. t ir buvo apie 0,5 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Vokietijoje ir Prancūzijoje (didžiausiose tarp ES valstybių sūrių gamybos šalyse) sūrių gamyba sumažėjo, atitinkamai 1,3 proc. (iki 809,6 tūkst. t ir iki 571,0 tūkst. t). Analizuojamą laikotarpį, palyginti su 2022 m. sausio–balandžio mėn., tarp ES valstybių sūrių gamyba labiausiai išaugo: Kipre – 100,0 proc. (iki 0,1 tūkst. t), Latvijoje – 12,9 proc. (iki 18,9 tūkst. t) ir Danijoje – 9,5 proc. (iki 161,0 tūkst. t). Lietuvoje analizuojamu laikotarpiu sūrių gamyba sumažėjo 4,1 proc. (iki 29,4 tūkst. t). EK prognozuoja, kad sūrių gamyba šiais metais didės 0,7 proc. Tam daugiausia įtakos turės išaugusi sūrių paklausa eksporto rinkose (pvz., Jungtinėje Karalystėje, JAV, Kinijoje).

* Kai kurių ES šalių duomenys yra konfidencialūs, todėl duomenys neįtraukti į pateiktą informaciją.

** Be Liuksemburgo duomenų.

*** Pateikiama sviesto ekvivalentu, kurio riebalų kiekis yra 82 proc. gaminio masės.

Šaltinis EK

2023 m. sausio–balandžio mėn. ES valstybėse* padidėjo žalio pieno supirkimas ir kai kurių pieno gaminių gamyba