Europos Komisijos duomenimis, lapkričio pabaigoje (2023 11 20–26) nauji H5N1 viruso atvejai nustatyti Prancūzijos, Kroatijos ir Vokietijos paukštininkystės ūkiuose. Prancūzijoje šiais metais buvo pradėta naminių paukščių vakcinacija, tuo tarpu kitos daugiausia paukštienos pagaminančios ES šalys praneša apie vis naujus paukščių gripo protrūkius.

Reaguodama į blogėjančią situaciją paukštininkystės ūkiuose ir didėjant atvejų skaičiui laukiniuose paukščiuose, šių metų lapkričio pabaigoje Prancūzijos žemės ūkio ministerija pakeitė paukščių grėsmės lygį iš nereikšmingo į vidutinį. Pirmasis paukščių gripo atvejis Prancūzijoje šių metų rudens sezoną buvo nustatytas Bretanėje esančiame Morbihano kalakutų ūkyje, kur buvo sunaikinta 3 850 paukščių. Lapkričio pabaigoje apie du naujus atvejus taip pat pranešė du šiauriniai Vokietijos regionai. Žemutinės Saksonijos provincijoje buvo paveikta 23,62 tūkst. kalakutų, o Šlėzvige-Holšteine – 3 900 dedeklių vištų.

Remiantis lapkričio 26 d. paskelbtais EK duomenimis, šiais metais Europos ir kaimyninės Turkijos komerciniuose ūkiuose nustatyta 450 paukščių gripo atvejų iš viso 23 šalyse. Palyginimui, 2022 m. buvo nustatytas 2 321 atvejis 24 šalyse. Lapkričio pabaigoje pirmas paukščių gripo atvejis šiemet buvo nustatytas Kroatijoje, dar 24 nauji atvejai – Vengrijoje, 2 – Vokietijoje ir 1 – Danijoje. Daugiausia per visus metus – 152 atvejų šiemet buvo registruota Prancūzijoje, tačiau nuo 2023 m. liepos vidurio iki šaltojo rudens sezono situacija buvo stabili. Kitos labiausiai paveiktos šalys – Vengrija (113 atvejai) ir Lenkija (62 atvejai).

Remiantis naujausiais VMVT skelbiamais duomenimis, Lietuvoje šių metų rudenį naujų paukščių gripo atvejų komerciniuose ūkiuose nebuvo nustatyta, tačiau kovo mėnesį Varėnos rajone, nedideliame naminių paukščių ūkyje buvo sunaikinti 34 paukščiai. Iš viso 2023 m. buvo nustatyti 54 atvejai ir rasti 192 dėl šios ligos nugaišę laukiniai paukščiai.

 

Šaltiniai: Wattagnet.com, VMVT

Paukščių gripo situacija Europoje 2023 m. pabaigoje