Europos kombinuotųjų pašarų gamintojų asociacijos (FEFAC) duomenimis, ES šalių kombinuotųjų pašarų gamyba 2018 m. siekė 161,0* mln. t ir, lyginant su 2017 m., padidėjo 0,8 proc. (1,5 mln. t). Pašarų galvijams gamyba, bendroje ES šalių gamybos struktūroje sudaranti 28,5 proc. (46,0 mln. t), lyginant su 2017 m. padidėjo 2,5 proc. Tokį gamybos padidėjimą lėmė Šiaurės-Vakarų Europoje pernai metų pavasarį ir vasarą buvusios sausros, dėl kurių nukentėjo ganiavos ir kiti, įprastai žaliajam pašarui naudojami, pasėliai.
Didžiausią dalį bendroje gamyboje – 34,4 proc. (55,5 mln. t) sudaranti paukščių lesalų gamyba, lyginant su 2017 m. padidėjo 1 proc. Tam įtakos turėjo didėjantis ES paukštienos eksportas ir ženkliai sumažėjęs importas iš Brazilijos – didžiausios paukštienos eksportuotojos. Kelis metus didėjusi kiaulių pašarų gamyba ES šalyse pernai, lyginant su 2017 m., sumažėjo 1,0 proc. iki 51,0 mln. t. Šį sumažėjimą įtakojo Rytų Europoje išplitęs Afrikinis kiaulių maras ir antrąjį pusmetį kritę kiaulienos kainos.
FEFAC analitikai prognozuojama, kad paskutinius trejus metus augusi pašarų gamyba galvijams ES šalyse, dėl stambiųjų pašarų trūkumo dar gali didėti ir pirmus 2019 m. mėn., tačiau vėliau, dėl pieno kvotų suvaržymo, fosforo emisijos mažinimo reikalavimų gali mažėti 2,0 proc. Tačiau toks sumažėjimas numatomas tik tuo atveju, jei Europoje ganiavos laikotarpiu vėl nepasikartos sausros ar panašios meteorologinės anomalijos, trikdančios pievų ir kitų pašarinių augalų vegetaciją. Prognozuojama, kad 2019 m. dėl mažesnio kiaulių skaičiaus, dar išliksiančio pirmąjį pusmetį ir sugriežtintų kiaulių laikymo reikalavimų, kiaulių pašarų gamyba, lyginant su 2018 m., turėtų sumažėti 1,0 proc. Prognozuojama, kad dėl didėjančios paukštienos paklausos ir didėjančių paukštienos eksporto galimybių, ES šalių paukščių lesalų gamyba šiais metais turėtų augti 1,0 proc.
Bendrai vertinant šių metų kombinuotųjų pašarų gamybos perspektyvas, numatomas nežymus 0,5 proc. gamybos sumažėjimas, tačiau šias prognozes taip pat gali įtakoti infekcinės ligos: paukščių gripas, Afrikinis kiaulių maras, taip pat paskutiniais metais padažnėję meteorologės anomalijos – sausros, liūtys, vėsūs orai įtakojantys ž.ū augalų derlių.

*Nuo 2016 m. FEFAC į kombinuotųjų pašarų statistiką neįtraukia ėdalo naminiams gyvūnėliams, nes dalis šalių narių tokios informacijos nepateikia. ES kombinuotųjų pašarų statistikoje taip pat nepateikti Graikijos, Maltos ir Liuksemburgo duomenys.

Pagal (FEFAC) duomenis parengė
Nijolė Maršalkienė, tel. (8-37) 39 70 75

                                        
Pernai didėjo ES kombinuotųjų pašarų gamyba