2018 – treti metai iš eilės, kai kombinuotųjų pašarų gamybos apimtys viršija vieną milijardą tonų. „Altech“ duomenimis, paskutiniu metu kombinuotųjų pašarų gamybos įmonių skaičius mažėja, bet jos stambėja: įmonių skaičius 2018 metais, lyginant su 2017 m., sumažėjo 1,3 proc., o, lyginant su 2016 m., – 8,4 proc. Skaičiuojama, kad iš šiuo metu išauginamų 2,6 mlrd. t grūdų gyvūnų pašarams sunaudojama 58 proc. (1,5 mlrd. t).
Prognozuojama, kad 2014–2023 m. mėsos suvartojimas kasmet didės vidutiniškai 1,9 proc. Atitinkamai augs ir lesalų naminiams paukščiams bei mišinių galvijams bei kiaulėms paklausa. Auga ekologiškų maisto produktų, taip pat ir pašarų paklausa, tačiau jiems pagaminti nėra pakankamai ekologiškų žaliavų, pirmiausiai – javų.
Nuo 2016 m., pralenkusi kiaulienos gamybos apimtis, paukštiena sudaro didžiausią dalį pasaulinėje mėsos gamybos struktūroje. Remiantis „Beef2Life“ duomenimis, paukštienos suvartojimas pasaulyje ir toliau didės sparčiau nei kiaulienos ar jautienos. Nuo 1960 m. mėsos suvartojimas pasaulyje išaugo 6 kartus. Mėsos suvartojimas pasaulyje 2018 m., lyginant su 2017 m., padidėjo 1,7 proc. (5,8 mln. t), o, lyginant su 2017 m., – 2,8 proc. (8,9 mln.t). Pasaulinį mėsos suvartojimo augimą labiausiai lėmė Azijos šalys, pradėjusios naudoti daugiau gyvulinės kilmės maisto produktų, nors tradiciškai daugelyje Azijos šalių maisto pagrindą sudaro ryžiai ir daržovės. Kai kurių šalių, tokių kaip sparčiai auganti Indija, tradicijos ir religija lemia mažą suvartojamos mėsos kiekį. Nors pastaruoju metu mėsos suvartojimas Azijoje ir auga, tačiau vis tiek išlieka žemesnis nei Europoje ar Šiaurės Amerikoje. 2016 m. Kinijos mitybos rekomendacijose gyventojai raginami valgyti mažiau mėsos ir sumažinti mėsos vartojimą 50 proc. iki 2030 m.
Azijos, Šiaurės Amerikos ir Europos auganti vidutinės klasės jaunoji karta keičia mitybos įpročius, atsisakydama mėsos produktų ir naudodama daugiau augalinio maisto ir alternatyvių baltymų šaltinių.
Dėl didėjančio poreikio mažinti CO2 emisiją, vandens sąnaudų ribojimą, ieškoma alternatyvų mėsos ir pieno produktams ir siekiama į racioną įtraukti daugiau turtingų proteinais ankštinių augalų, neatmetama galimybė įtraukti vabzdžių ir jų lervų proteinus, tradiciškai gana plačiai vartojamus Afrikos ir kai kuriose Azijos šalyse.

Pagal WattAgNet, FAO, Beef2Life duomenis parengė
Nijolė Maršalkienė, tel. (8-37) 39 70 75

                    
Pasaulinė kombinuotų jų pašarų gamyba augs kartu su mėsos suvartojimu