Kombinuotųjų pašarų gamybos struktūroje pašarai kiaulėms pernai metais sudarė 27 proc. (298 mln. t), o kiaulių pašarų gamyba 2018 m., lyginant su 2017 m., padidėjo beveik 1 proc. Daugiausiai pašarų kiaulėms pernai pagaminta Kinijoje (79,6 mln. t), kuri suvartojo 60 proc. (55,7 mln. t) pasaulio kiaulienos produkcijos. JAV pagamino 43,7 mln. t mišinių kiaulėms ir šiais metais, dėl didėjančios kiaulienos paklausos nuo afrikinio kiaulių maro (toliau – AKM) nukentėjusiose Europos ir Azijos šalyse, žada gerokai didinti gamybos apimtis. Tarp daugiausiai kombinuotųjų pašarų kiaulėms pagaminančių šalių pernai taip pat buvo Brazilija – 16,7 mln. t, Rusija – 6,5 mln. t, Ispanija – 16,5 mln. t, Vokietija – 9,7 mln. t., Kanada – 9,1 mln. t. Šios šalys kartu su Kinija ir JAV priešakyje kartu pagamino 70 proc. visų kombinuotųjų pašarų kiaulėms.
Šiemet numatomas apie 30 proc. (25–35 proc.) kiaulienos produkcijos sumažėjimas Kinijoje, o bendra kombinuotųjų pašarų gamyba gali sumažėti 10 proc., daugiau nei 19 mln. t. Kinijoje praėjusiais metais suvartota 55,8 mln. t kiaulienos, tai sudaro 65 proc. visos suvartotos mėsos šalyje. Vertinant pagal išlaidas, reikalingas 100 kcal produkcijos išauginti, kiauliena išlieka vienu pigiausių baltymingų produktų pasaulyje.
Pirmą kartą AKM aptiktas 1920 m. Afrikoje. Manoma, kad anksčiau Europoje ir Azijoje neaptiktas AKM pirmą kartą 2007 m. užfiksuotas Gruzijoje, čia patekęs iš Rytų Afrikos ar Madagaskaro. Vėliau liga, platinama šernų ir kraujasiurbių vabzdžių, per Kaukazą išplito Rytų Europoje, o nuo 2014 m. aptikta Baltijos šalyse. Šiuo metu kiaulių maras aptiktas 10-yje ES šalių, tarp jų – Belgijoje ir kaimyninėje Lenkijoje. Baiminamasi, kad liga išplis Vokietijoje. Danija, kurioje kiaulių skaičius viršija šalies gyventojų skaičių, tveria sieną, siekdama apsaugoti šalį nuo virusu užkrėstų šernų patekimo. Aptinkant vis daugiau AKM židinių Rusijoje, sieną, skiriančią nuo Rusijos teritorijos, ketina tverti ir suomiai. Viena iš sėkmingiausiai su AKM susidorojo Čekija.
Nuo 2018 m. rugpjūčio AKM pradėjo plisti rytų ir pietryčių Azijoje. Ši liga plinta didžiausią pasaulyje kiaulininkystės sektorių plėtojančioje šalyje – Kinijoje, užauginančioje ir suvartojančioje daugiau nei pusę pasaulio kiaulienos produkcijos. Virusas neseniai aptiktas Mongolijoje, Vietname ir Kambodžoje. Baiminamasi, kad virusas gali patekti į ir Amerikos žemyną. Saugojantis viruso šiemet atšaukta kasmetinė pasaulinė kiaulienos paroda Ajovos valstijoje.
Daugelyje Azijos, Europos ir Lotynų Amerikos regionų paplitęs ir klasikinis kiaulių maras, pernai užfiksuotas Japonijoje. Lietuvoje klasikinis kiaulių maras buvo aptinkamas iki 1976 m. ir trumpai buvo pasirodęs 2009 m. Klasikinio kiaulių maro prevencijai sukurta vakcina, tačiau šiuo metu išplitusiam AKM kol kas vakcinos nėra sukurta.

Pagal Alltech, WattAgNet ir Feed Strategy duomenis parengė
Nijolė Maršalkienė, tel. (8-37) 39 70 75

Pasaulinė kombinuotųjų pašarų kiaulėms gamyba 2018 m.