Preliminariais Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis (toliau – USDA), numatoma, kad pasaulyje vištienos gamyba turėtų padidėti 3 proc., palyginti su 2018 m., ir sudaryti 98,382 mln. t. Paukštienos gamyboje pirmaus JAV (19,546 mln.t), Brazilija (13,635 mln.t), Kinija (12,650 mln.t), Europos Sąjunga (12,475 mln. t). Didesnę JAV, Brazilijos ir ES vištienos gamybą skatins žemos pašarų kainos, visame pasaulyje didėjanti paklausa ir augantis vidaus suvartojimas.
Pagal prognozinius duomenis 2019 m. Europos Sąjungoje vištienos gamyba tūrėtų padidėti 2 proc. Didžiausias gamybos augimas numatomas Europos rytų šalyse. Lenkija yra daugiausia gaminanti vištienos šalis ES, ir apie 50 proc. savo produkcijos eksportuojanti į kitas šalis. 2019 m. I pusmetį, palyginti su tuo pačiu praėjusiu metų laikotarpiu, dėl pakilusių pašarų kainų, sustiprintų aplinkosaugos taisyklių (Olandijoje), per mažo pelningumo auginat broilerius (Ispanijoje), ir nepakankamų investicijų atnaujinant gamybos priemones (Vokietijoje), Vakarų Europos šalyse buvo fiksuojamas vištienos gamybos sumažėjimas. Palankia situacija pasinaudojo Ukraina, padidindama užšaldytų viščiukų gabalų eksportą į ES šalis iki 13 proc.
Analizuojamu laikotarpiu Kinija vištienos gamybą planuoja padidėti iki 2,2 proc. Numatoma, kad šalies gamybos augimą šiais metais stabdys vis dar besitęsiantis kiaulių maras, kuris apribos genetinių atsargų patekimą į šalį. Išaugusią vištienos paklausą kompensuos namų ūkiuose užauginti paukščiai. Prireikus Kinija gali importuoti dali trūkstamos paukštienos iš Brazilijos, Tailando, Argentinos ir Rusijos. Prognozuojama, kad šiais metais Rusijos paukštienos produktų eksportas į Kiniją gali sudaryti nuo 50 iki 100 tūkst. t, o ateityje iki 150 tūkst. t.
Remiantis USDA duomenimis, 2019 m. JAV vištienos gamyba gali padidėti 1 proc. Nors prekybos nesutarimai su Kinija stabdo JAV eksporto apimtis, tačiau šalies eksportas į kitas šalis turėtų sudaryti 3,3 mln. t.

Šaltinis: USDA, poultryworld.net
Parengė: D. Špokaitė, tel. (8 37) 39 78 02

2019 m. pasaulio vištienos gamybos ir prekybos prognozė