,,Rabobank“ šių metų ataskaitoje numatoma, kad pasaulyje 2019 m. lėto augimo broilerių mėsos bus pagaminta 8 proc. daugiau, palyginti su praėjusiais metais, o iki 2025 m. – 20 proc. daugiau. Olandijoje lėto augimo broilerių mėsa mažmeninėje rinkoje pirmą kartą pasirodė 2014 m. Šiuo metu išskirtinės veislės paukščiai sudaro apie 40 proc. bendros gamybos apimties. Prancūzijoje trečdalis viščiukų auga lėčiau nei pramoniniuose paukštynuose auginami broileriai. Jungtinėje Karalystėje naminiai paukščiai kartu su laisvai laikomomis ir ekologiškai užaugintomis vištomis sudaro 11 proc.
2019 m. gegužės mėn. Barselonoje vykusiame trečiame ,,Hubbard Premium“ forume buvo atkreiptas dėmesys į šiuo metu esančius paukštienos rinkos pokyčius, skirtingų šalių konkurencingumą ir padidėjusį susidomėjimą lėto augimo broilerių veislėmis. ,,Hubbard Premium“ yra didžiausia pasaulyje alternatyvių viščiukų veislių auginimo įmonė. Mažmeninės prekybos atstovai supranta pasikeitusius vartotojų poreikius ir ragina gamintojus gaminti sveikesnę vištieną. Tokios produkcijos dalis bus paklausesnė ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, nes Vakarų Europos šalių gyventojai yra pasirengęs sumokėti padidėjusios kainos skirtumą už geresnės kokybės broilerių mėsą.
Akivaizdu, kad formuojasi dviejų pakopų rinka – išsivysčiusios šalys reikalauja geresnės kokybės mėsos, o likusi pasaulio dalis džiaugsis turėdama maisto ant stalo.
ES vidutinė broilerio gyvo svorio savikaina sudaro 0,825 EUR/kg, o skerdenų – 1,46 EUR/kg. Pagrindinių konkurentų, Brazilijos ir Ukrainos, užauginto tokio paties viščiuko kaina gali būti apie 22–24 proc. (0,38 EUR/kg) mažesnė, nei ES pagamintos broilerių mėsos. Šios šalys, net ir sumokėjusios ES importo mokestį, gali konkuruoti tarptautinėje rinkoje ir gauti pelno.

Parengė: D. Špokaitė
Šaltiniai: poultryworld.net

Pasaulio broilerių mėsos rinka pasiruošusi pokyčiams