Europos kombinuotųjų pašarų gamintojų asociacijos (FEFAC) duomenimis, ES* šalių kombinuotųjų pašarų gamyba 2020 m. siekė 164 mln. t**  ir, lyginant su 2019 m., padidėjo 0,1 proc.

Lyginant pernai metus su 2019 m., pašarų galvijams gamyba sumažėjo nežymiai – 0,2 proc., daugiausiai dėl neigiamo COVID–19 poveikio turizmui ir sumažėjusio galvijienos poreikio viešbučių bei restoranų tinklams.

Nepaisant afrikinio kiaulių maro išplitimo Europoje ir jo poveikio kiaulių sektoriui, pašarų kiaulėms  gamyba padidėjo 1,3%. Tokį padidėjimą lėmė augęs kai kurių šalių kiaulienos eksportas į Kiniją, be to, dėl skerdyklų pajėgumo sumažėjimo susijusių su COVID–19, daugelis ūkinių gyvūnų ūkiuose išbuvo ilgiau nei būtina skerdimo svoriui ir amžiui pasiekti, o tai lėmė didesnį pašarų suvartojimą.

Pernai metais  lesalų paukščiams gamybos sumažėjimas ES šalyse nustatytas pirmą kartą po 10 metų pertraukos. 2020 m., lyginant su 2019 m., kombinuotųjų pašarų paukščiams gamyba sumažėjo 0,8 proc. Gamybos apimčių mažėjimą lėmė tiek COVID–19 pandemija, tiek paukščių gripas, pirmoje metų pusėje išplitęs Lenkijoje, Čekijoje, Danijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, o rudenį –  Nyderlanduose, Danijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje ir vėl Lenkijoje. Labiausiai nukentėjo Vengrija, kur paukščių gripas ypač stipriai  paveikė ančių ir žąsų ūkius ir Ispanija, kur paukštienos gamyba pernai metais, lyginant su 2019 m. sumažėjo 20 proc.

 Šaltinis: FEFAC

* į statistiką  įtraukta Jungtinės Karalystės statistiniai duomenys ** atsižvelgiant į tai, kad dalis šalių nepateikia sauso naminių gyvūnėlių ėdalo gamybos duomenų, nuo 2016 m. į FEFAC 

ES kombinuotųjų pašarų gamyba 2020 m. išliko stabili