ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS) duomenimis, vištų kiaušinių gavyba, įskaitant ant kraiko laikomų vištų kiaušinius, 2022 m. III ketvirtį, palyginti su II ketvirčiu, padidėjo 3,11 proc., o šviežių supakuotų L ir M kat. kiaušinių pardavimai vidaus rinkoje – 6,09 proc.
Analizuojamu laikotarpiu narvuose laikomų vištų kiaušinių vidutinė gamintojo / didmeninė kaina Lietuvoje sumažėjo 2,07 proc. ir buvo 38,18 proc. aukštesnė nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Kainos sumažėjimą analizuojamu laikotarpiu lėmė vasaros mėnesiais padidėjęs pigesnių kiaušinių importas. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kiaušinių importas 2022 m. liepos–rusėjo mėn., palyginti su balandžio–birželio mėn., padidėjo 14,34 proc. ir buvo 2,7 karto didesnis nei tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu. Siekdamos prisitaikyti prie išaugusių kaštų ir išvengti didžiųjų prekybos tinklų spaudimo išaugus pasiūlai sumažinti kainas, kai kurios lietuviškų kiaušinių gavybos ir rūšiavimo bei pakavimo įmonės iš dalies atsisakė standartinių 10 vnt. plastiko pakuočių bei sudarė sutartis tiesiogiai su viešojo maitinimo įstaigomis.
Analizuojamu laikotarpiu kaimyninėse šalyse kainų augimas sulėtėjo. Latvijoje vidutinė L ir M kat. kiaušinių gamintojų / didmeninė kaina 2022 m. III ketvirtį sumažėjo 4,29 proc., Lenkijoje – padidėjo 1,07 proc., o Estijoje – 5,25 proc. Vidutinės didmeninės kiaušinių kainos kaimyninėse šalyse buvo 20,76-31,25 proc. aukštesnės nei Lietuvoje.
Vidutinė ES kiaušinių kaina 2022 m. III ketvirtį, palyginti su II ketvirčiu, padidėjo 1,68 proc. ir buvo 54,93 proc. aukštesnė nei 2021 m. III ketvirtį.
Prognozuojama, kad artimiausią ketvirtį dėl padidėjusios savikainos, išaugusių energijos ir transporto kaštų bei aukštesnių kainų eksporto rinkose šiek tiek padidėjus didmeninei gamintojo kainai, vidutinė mažmeninė L ir M kat. kiaušinių kaina 2022 m. IV ketvirtį turėtų nežymiai padidėti.

Šaltiniai: ŽŪIKVC(LŽŪMPRIS), STD, EK

2022 m. III ketvirtį Lietuvos įmonėse padidėjo kiaušinių gavyba ir pardavimas vidaus rinkoje, o kainos šiek tiek sumažėjo