2022 m. birželio mėn. Europos sąjunga, siekdama paremti karo Ukrainos ekonomiką, metams panaikino importo tarifinę kvotą paukštienai  ir kiaušiniams. Dėl šio sprendimo kai kurių ES šalių paukštienos rinka buvo užversta pigia vištienos mėsa ir kiaušiniais. Ukrainoje pagaminta paukštiena yra pigesnė, nes gamintojai nesilaiko tokių pačių  ES gyvūnų kokybės ir gerovės standartų.

ES paukštienos perdirbėjų ir prekybos asociacijos duomenimis, per pirmas aštuonias 2023m.  savaites Ukraina į ES šalis eksportavo 32,306 tūkst. t broilerių mėsos, t. y. 94 proc. daugiau, palyginti su praėjusiais metais. Užšaldytos broilerių mėsos eksportas išaugo 171 proc. ir siekė 16,663 tūkst. t, o atvėsintos – 40 proc. (iki 12,439 tūkst. t).

Lenkijos nacionalinė paukštininkystės taryba pažymi, kad Ukrainos įmonė MHP dalį broilerių mėsos eksportuoja į Olandiją,  kur yra šios įmonės gamyklos, o perpakuota mėsa pasiekia visas ES šalis neregėtai pigiomis kainomis. Dėl to Lenkijos parduotuvėse vištienos krūtinėlės 1 kg kaina sumažėjo iki 1314 PLN (apie 2,80-3,00 EUR). Išaugęs Ukrainos paukštienos eksportas stabdo paukštienos gamybą Lenkijoje.

Tuo pačiu laikotarpiu kiaušinių importas iš Ukrainos buvo dar didesnis. EK duomenimis, 2023 m. sausio–vasario mėn. Ukrainos kiaušinių eksportas į ES siekė 5,459 tūkst.t, t. y. net 18 kartų daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Iš jų valgymui skirtų kiaušinių per pirmas aštuonias 2023 m. savaites buvo parduota 3,317 tūkst. t.

Šaltiniai: Poultryworld.com, EK

Europos ūkininkai  nerimauja dėl augančio Ukrainos paukštienos ir kiaušinių importo