ES pasėlių derlingumo prognozių sistemos (toliau – MARS) 2019 m. balandžio mėnesio duomenimis, dėl nepalankių meteorologinių sąlygų (nuolatinio drėgmės trūkumo) sumažinta javų derlingumo prognozė Ispanijoje, Kroatijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje ir Graikijoje. Minėtose pietų Europos šalyse auginamų augalų patiriamas stresas yra didelis, kitose ES šalyse pasėlių augimo sąlygos geresnės.
MARS analitikai prognozuoja, kad 2019 m. ES šalyse minkštųjų kviečių derlingumas turėtų sudaryti 6,01 t/ha, tai būtų 6,8 proc. daugiau nei praėjusiais metais ir vidutiniškai 1,2 proc. daugiau nei per pastaruosius penkerius metus. ES miežių derlingumas 2019 m. prognozuojamas 4,95 t/ha ir tai būtų 7,4 proc. didesnis derlingumas nei 2018 m., ir vidutiniškai 1,9 proc. didesnis, palyginti su paskutinių penkerių metų vidurkiu.
MARS prognozuoja, kad numatomas kritulių kiekis gali šiek tiek pagerinti kviečių derlingumą Rumunijoje. Ispanijoje taip pat tikimasi lietaus, kuris turėtų padėti sausiems laukams, nors kukurūzų pasėlių atveju mažas vandens lygis rezervuaruose gali sukelti problemų.
MARS analitikai prognozuoja, kad 2019 m. rapsų derlingumas ES šalyse gali sudaryti 3,19 t/ha ir tai būtų 11,9 proc. daugiau nei praėjusį sezoną, bet 1,2 proc. mažiau, palyginti su pastaraisiais penkeriais metais.

Šaltinis: MARS
Grūdų ir rapsų sektoriaus informaciją parengė D. Pyrantienė, R. Banionienė ir G. Garliauskienė, tel. (8~37) 397227

Pietų Europoje jaučiamas drėgmės trūkumas javų pasėliams